Federalna državna budžetska ustanova „Klinička bolnica“ – Moskva, Rusija

Federalna državna budžetska ustanova „Klinička bolnica“ – Moskva, Rusija

TRANSPLANTACIJA ROŽNJAČE

Federalna državna budžetska ustanova

Klinika se nalazi na lepoj lokaciji na kojoj imate utisak vazdušne banje, kako je klinika nalazi u sred šume. U neposrednoj blizini se nalazi veliki broj klinika koje leče razne patologije. Elite Medical doo je predstavnik ove eminentne klinike.

U sklopu klinike za oftalmologiju, koja radi 24h, organizovana je i dnevna bolnica. Uspešno se radi keratoplastika-presađivanje rožnjače, kao i druge bolesti oka. Klinika posedujuje svoju banku rožnjače koja dugi niz godina unazad uspešno radi.

Klinika za oftalmologiju ima najsavremeniju opremu koja pruža veliku pouzdanost hirurških i laserskih tehnologija, sveobuhvatnu dijagnostiku očnih bolesti, mogućnost ambulantnog i stacionarnog lečenja kao i lasersku korekciju vida. Pacijentima koji dođu na lečenje u bolnicu dostupne su savremene metode dijagnoze i terapijske procedure kao i hirurški tretmani očnih bolesti.

Keratokonus je degenerativno oboljenje oka gde se rožnjača tanji i ima oblik kupe. Bolest je najčešći oblik distrofije rožnjače, i oko jedan od 1.000 ljudi ima ovaj problem. Keratokonus može dovesti do ozbiljnog oštećenja vida. U početnoj fazi, imate zamagljivanje vida, a kako se bolest razvija, vid se pogoršava. U kasnijim fazama može da se razvije fotofobija, osećaj stalnog umora očiju, žmirkanje, svrab. Takođe, pacijenti često primećuju smetnju i nejednakost kontura izvora svetlosti. Sve su ovo znaci oboljenja.

Ako se sumnja da je u pitanju keratokonus, doktor prvo ispituje rožnjaču pomoću slit lampe, zatim se radi keratopahimetrija, koja omogućava utvrđivanje debljine rožnjače. Keratokonus karakteriše progresivno propadanje rožnjače.

Lečenje keratokonusa – u ranim fazama promene refrakcije nisu značajne i lako se mogu prilagoditi korekciji spektra. Sa napredovanjem procesa, jedina moguća korekcija ostaje uz pomoć tvrdih kontaktnih sočiva. Međutim, većini pacijenata ne prijaju tvrda kontaktna sociva i oni se rado odlučuju za operaciju (transplantaciju rožnjače od donatora). Ovo je efikasna i bezbedna tehnologija. Obavlja se ambulantno, pod lokalnom anestezijom koristeći posebne hirurške instrumente.

Metode koje se primenjuju u klinici za oftalmologiju su: Kompletna dijagnostika vida na najsavremenijoj opremi; Konsultacije vodećih stručnjaka odeljenja-profesora; Operacija bešavne katarakte pomoću najnovijih modela veštačkih sočiva i visokokvalitetnih potrošnih materijala; Rekonstruktivna hirurgija za traumu i patološku traumu operisanog oka; Hirurška korekcija poremećaja urođenih refrakcionih anomalija; Operacija glaukoma svih vrsta; Lečenje progresivne miopije i retinalne distrofije sa novim biomaterijalima; Laserska korekcija vida, miopija, hiperopija, astigmatizam; Kompleksni (laserski, konzervativni) tretman svih očnih bolesti (dijabetes melitus, atrofija optičkog nerva, retinalna distrofija, zapaljenske bolesti).

Perspektivni pravci u lečenju: Intrastromalni kornealni segmenti; Kroslinking rožnjače; Lutsentis-obećavajući pravac u lečenju starosne degeneracije makule; Korekcija vida laserom.

Slika 1. - zdravo oko

Slika 2. - oko sa keratokonusum